Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę w całości lub przekrojoną na połówki, wsypać ziele angielskie, curry, kurkumę, paprykę oraz chilli. Składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojone na nieduże kawałki buraczki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do składników dodać bób i gotować w ten sam sposób kolejne 10 min.
3.Dołożyć groszek i gotować tak samo jeszcze 5 min.
4.W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, mleko i mąkę i całość wlać do zawartości garnka – wymieszać i ponownie zagotować. Wlać sok z cytryny, wsypać posiekane zioła oraz prażony słonecznik i jeszcze raz wymieszać. Potrawkę krótko gotować, a następnie doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło.
Komentarze