Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawka ze świeżych, młodych warzyw idealnie sprawdzi się jako jarzynka do obiadu, choć smakuje także podana z pieczywem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g łuskanego młodego bobu
    250 g łuskanego młodego groszku zielonego
    300 g oczyszczonych korzeni młodych buraczków (ze skórką)
    250 g oczyszczonej młodej cebulki (dymki)
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    200 g śmietany 18%
    ½ szklanki mleka
    2 szklanki wody
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    2 – 3 łyżki soku z cytryny
    6 kulek ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – curry, kurkuma, słodka papryka
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ciasta Sok Przystawki Potrawka

Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę w całości lub przekrojoną na połówki, wsypać ziele angielskie, curry, kurkumę, paprykę oraz chilli. Składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojone na nieduże kawałki buraczki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki 2. Do składników dodać bób i gotować w ten sam sposób kolejne 10 min.
  • Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki 3. Dołożyć groszek i gotować tak samo jeszcze 5 min.
  • Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki 4. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, mleko i mąkę i całość wlać do zawartości garnka – wymieszać i ponownie zagotować. Wlać sok z cytryny, wsypać posiekane zioła oraz prażony słonecznik i jeszcze raz wymieszać. Potrawkę krótko gotować, a następnie doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować