Podzielę się dziś z wami przepisem na danie jednogarnkowe z pysznym mięskiem wieprzowym z chrząstką oraz dodatkiem ryżu i warzyw, po szczegółowy przepis wraz ze zdjęciami zapraszam na blog pod nazwą kuchnia domowa agi
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
2 łyżki przyprawy do mięsa,
4,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 torebka ryżu PARBOILED,
1 garść warzyw paski,
2 łyżki suszonej natki pietruszki,
1 łyżka oleju
Potrawka z mięsem wieprzowym z chrząstką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do opłukanego i osuszonego mięsa wsypać przyprawę, wlać olej i dokładnie wymieszać odstawić na 10 minut
2.Na patelnię rozgrzaną przełożyć mięso i go obsmażyć następnie wlać 3 szklanki wody i pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa
3.Gdy mięso jest częściowo miękkie wtedy wsypać ryż i nadal dusić do czasu aż ryż będzie na pół miękki, po tym czasie dodać warzywa i nadal dusić aż wyparuje woda
4.Po wyparowaniu wody wsypać suszoną natkę pietruszki, wymieszać i zależy od rodzaju ryżu ale jeśli będziecie mieli taki jak u mnie wtedy wlać jeszcze 1,5 szklanki wody i najpierw dusić a później już smażyć do wyparowania dodanej wody
Komentarze