Świąteczny gulasz z mięsem wieprzowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany gulasz, pełen smaku i aromatu, z pewnością znajdzie miejsce na świątecznym stole. Sprawdzi się jako danie główne :) przy rodzinnym biesiadowaniu

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mięsa gulaszowego wieprzowego
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    300 g. pieczarek
    8 suszonych śliwek
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    2 łyżki masła
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 szklanki bulionu
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 gałązka tymianku
    po 2 szczypty soli, pieprzu, cukru
    4-5 łyżek oleju
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki zimnej wody
    Dodatkowo:
    świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Świąteczny gulasz z mięsem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świateczny gulasz z mięsem wieprzowym 1. Mięso kroję w kostkę. Pietruszkę, marchewki, cebulę obieram, kroję w pół plasterki, czosnek obieram, kroję w plasterki. W rondlu na rozgrzanym oleju szklę cebulę, dodaję czosnek, mięso, podsmażam, oprószam przyprawą do mięs, dodaje listki laurowe, ziele angielskie, zalewam bulionem, duszę ok. 40 minut, dodaję marchewkę, pietruszkę, duszę ok. 15 minut. Na maśle podsmażam pokrojone w pół plasterki pieczarki, dodaje do mięsa, dodaję pokrojone w paseczki suszone śliwki, listki tymianku, przyprawę Harissa, sól, pieprz, cukier oraz koncentrat pomidorowy, doprowadzam do zagotowania, chwilę duszę, zaprawiam zmieszaną mąką z wodą. Gulasz podaję osypany listkami tymianku.

Porady

Tak przygotowane danie podaje z kaszą gryczaną bądź ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować