Nie powiem , dziś co prawda w jednym garnku , ale tak na bogato ze składnikami :) Rodzina bardzo taki gulasz lubi , a więc co im żałować , niech idzie na zdrowie:)
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g. surowej szynki wieprzowej
1 laska kiełbasy zwyczajnej
200 g. boczku wędzonego parzonego
2 marchewki
5 ziemniaków
1 pietruszka
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 łyżki przyprawy do mięs
1 łyżka masła
200 g. pieczarek
1 łyżka majeranku
2 szczypty przyprawy Harissa
2 szklanki gorącej wody
2 szklanki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Gulasz z mięsem wieprzowym, kiełbasą, pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram , myję . Na rozgrzanym oleju obsmażam na rumiano pokrojone w sporą kostkę mięso , dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę , podsmażam , dodaję czosnek , podsmażam , dodaję przyprawę do mięs , listki laurowe , ziarna ziela angielskiego i pieprzu , zalewam wodą , nakrywam , duszę na małym płomieniu ok. 30 minut . Do mięsa dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę , gotuję ok. 10 minut , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotuję . Na patelni wytapiam pokrojony w kostkę boczek , dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę , podsmażam , dodaję do garnka z mięsem i warzywami , gotuję . Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki , dodaje do mięsa z warzywami , dodaję także pokrojone w paski papryki , nakrywam , gotuję ok. 5 minut , dodaję majeranek , przyprawę harissa , przecier pomidory , doprowadzam do zagotowania , próbuję , doprawiam solą i pieprzem .
Komentarze