SKŁADNIKI :
1 kg kolorowej papryki ( u mnie czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa i fioletowa)
1 kg pomidorów podłużnych
1/2 kg pieczarek
1 kg cukinii obranej bez miękkiego miąższu
1 i 1/2 łyżki soli
150 ml wody
100 g koncentratu pomidorowego
3 torebki gotowanego ryżu jasminowego
Potrawka z cukinii, kolorowej papryki i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę .pomidory na czubku delikatnie przecinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski. Zagotowujemy dużo wody i wrzątkiem zalewamy pomidory w misce. Po 5 minutach odlewamy wrzątek i zalewamy pomidory lodowatą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
. papryki wrzucamy do pomidorow dodajemy sól.Delikatnie mieszamy i dusimy przez 10 minut.
Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry o grubości 1/2 cm.
Cukinię oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę.
Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać).
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę oraz ugotowany ryż. Wszystko delikatnie mieszamy, aby się połączyło, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i zostawiamy na gazie przez 5 minut.
Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy potrawka i szybko zakrecamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Porady
Do potrawki wystarczy dodać podsmażoną cebulę i wędlinę oraz doprawić ulubionymi ziołami
Komentarze