Popcornowe kule

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

słodko-słone chrupiące kule z prażonej kukurydzy

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opak. popcornu "do mikrofali"
    1/3 szkl. syropu kukurydzianego
    1/3 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
    1/3 łyżeczki soli
    80 g masła
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sezamki

Popcornowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, wodę, syrop kukurydziany,sól i ocet umieszczamy w rondlu i podgrzewamy, aż mieszanka mocno zgęstnieje i zacznie "bulgotać". Kiedy syrop osiągnie temperaturę 127 stopni C. (mierzymy za pomocą termometru cukierniczego) zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż masło się dokładnie rozpuści.
    Syropem zalewamy wcześniej uprażoną kukurydzę, dokładnie mieszamy za pomocą dwóch drewnianych lub silikonowych łyżek, tak aby spływający syrop pokrył kukurydzę.

    (UWAGA: syrop jest bardzo gorący, nie mieszaj popcornu palcami, można się poparzyć).

    Po lekkim przestudzeniu (ok. 3-4 minut), nabieramy porcję popcornu z syropem i lekko dociskając między dłońmi tworzymy kulę. ( popcorn nie będzie się tak kleił do dłoni jeśli je posmarujesz masłem lub oliwą)

Porady

popcorn nie będzie się tak kleił do dłoni jeśli je posmarujesz masłem lub oliwą)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Popcorn

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować