Popcornowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, wodę, syrop kukurydziany,sól i ocet umieszczamy w rondlu i podgrzewamy, aż mieszanka mocno zgęstnieje i zacznie "bulgotać". Kiedy syrop osiągnie temperaturę 127 stopni C. (mierzymy za pomocą termometru cukierniczego) zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż masło się dokładnie rozpuści.
Syropem zalewamy wcześniej uprażoną kukurydzę, dokładnie mieszamy za pomocą dwóch drewnianych lub silikonowych łyżek, tak aby spływający syrop pokrył kukurydzę.
(UWAGA: syrop jest bardzo gorący, nie mieszaj popcornu palcami, można się poparzyć).
Po lekkim przestudzeniu (ok. 3-4 minut), nabieramy porcję popcornu z syropem i lekko dociskając między dłońmi tworzymy kulę. ( popcorn nie będzie się tak kleił do dłoni jeśli je posmarujesz masłem lub oliwą)
Porady
popcorn nie będzie się tak kleił do dłoni jeśli je posmarujesz masłem lub oliwą)
Komentarze