Ciasto z kremem sezamkowym na spodzie z paluszków ( bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 16-18 cm
Paluszki przełożyć do woreczka foliowego."Obić" tluczkiem do mięsa. Nie wszystkie kawałki muszą być robite na proszek.
Na patelni rozpuścić masło razem z miodem. Zdjąć z ognia i dodać paluszki i wymieszać .
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać paluszki. Uklepać i wyrównać. Wstawić do lodówki do stwardnienia.
2.Krem sezamkowy:
Sezamki połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika z ostrzami i zmielić. Kremowke ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać proszek sezamkowy i wymieszać.
3.Wykonanie:
Na paluszkowy spód wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć krem sezamkowy. Wstawić ciasto do lodówki.
4.W międzyczasie przygotować pralinki sezamkowe. Sezamki ponownie zmielić w blenderze. Następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Wyjąć masę i wilgotnymi dłońmi formować pralinki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić je w lodówce.
Przed podaniem ciasta ułożyć pralinki i oprószyć tarta czekolada. Smacznego!
Komentarze