Ciasto sezamowiec

4.43 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    500 g mąki pszennej tortowej
    2 jajka
    200 g cukru
    200 g masła
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki letniego mleka
    na warstwę sezamową:
    300 g sezamu
    150 g masła
    6 łyżek miodu
    1/3 szklanki cukru
    na krem:
    750 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    dodatkowo:
    300 g gęstych powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Ciasto sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier i sodę rozrobioną w mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia.
  • 2. Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić.
  • 3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę.
  • 4. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować