.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku.
1 godz. 20 min
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
200 g cukru
200 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki letniego mleka
na warstwę sezamową:
300 g sezamu
150 g masła
6 łyżek miodu
1/3 szklanki cukru
na krem:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
2 łyżki cukru
200 g masła
dodatkowo:
300 g gęstych powideł śliwkowych
Ciasto sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier i sodę rozrobioną w mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia.
2.Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić.
3.Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę.
4.W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
Komentarze