Domowe sezamki

  • wyświetlono: 5900 |
  • dodany do książki kucharskiej: 45 |
  • polecenia: 3

Te pyszne sezamki, czyli batoniki z ziarnami sezamu można przygotować w mniej niż pół godziny. Zrobiłam je dla Oliwki na przekąskę na spacer.

joanna30

Składniki

20 dag sezamu
20 dag cukru
2 łyżki wody
łyżka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe sezamki

  • 1. Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
  • 2. Do garnka dodać cukier i wodę. Podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż cukier się rozpuści- nie mieszać! Gdy cukier się rozpuści dodać miód i sezam, wymieszać.
  • Sezamki3. Gorąca masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Pokroić w niewielkie prostokąty.

Porady

Masę należy wałkować jeszcze gorącą gdyż szybko stygnie i twardnieje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezamkarmelmiódprzekąskabatonikidomowe słodyczesezamkikonkurs_dzieci2
 

Komentarze

Podobne przepisy

Makaronowe sezamki

Dodane przez: JustKuchcik

Makaronowe sezamki

Deser, który smakuje zarówno na...

Batony sezamowe ala sezamki

Dodane przez: AgaAga

Batony sezamowe ala sezamki

Pyszne, słodkie i sycące batoniki,...

Mazurek śmietanowy z sezamkami

Dodane przez: Menab

Mazurek śmietanowy z sezamkami

Przed Świętami postanowiłam spróbować...

image-0m7n1wb

Dodane przez: AgaAga

Batony sezamowe ala sezamki

Przepis jest bardzo prosty, nie...

pieguski

Dodane przez: capri

domowe Pieguski

Błyskawiczne domowe ciasteczka...

napoleonka

Dodane przez: Agusia2

Napoleonka domowa

Polecam moją domową kawiarenkę,...