Dyniowa panna cotta

4 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dyniowa panna cotta

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (4 porcje)
    3/4 szkl puree z dyni
    1 szkl śmietany 20%
    1 szkl mleka
    1/4 szkl cukru pudru
    szczypta cynamonu
    kilka kropli ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    dodatkowo:
    4 śliwki
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu
    sos karmelowy:
    50 g cukru
    25 g masła
    50 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Dyniowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. puree z dyni:
    Połówkę małej dyni obieramy z twardej skóry, kroimy na małe kawałki i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości kawałków dyni). Miękką dynię studzimy i miksujemy na puree.
    panna cotty:
    Żelatynę namaczamy w 2 łyżach ciepłej wody. Mleko podgrzewamy ze śmietanką i cukrem. Kiedy mleko się podgrzeje (uwaga, żeby nie zagotować) zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, cynamon, wanilię i żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Dodajemy puree z dyni. Po wymieszaniu i ostudzeniu rozlewamy do foremek i odstawiamy do stężenia do lodówki.
    sos karmelowy:
    Cukier karmelizujemy na patelni. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy masło, a następnie ciepłą śmietankę. Mieszamy do połączenia składników.
    karmelizowane śliwki:
    Śliwki dzielmy na połówki, które smażymy na suchej patelni. Kiedy śliwki delikatnie się przyrumienią i zacznie pękać im skórka na patelnię dodajemy cukier. Czekamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy odrobinę cynamonu, mieszamy ze śliwkami. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Panna cotty podajemy polane karmelem oraz z karmelizowaną śliwką. (wersja mniej słodka z samą karmelizowaną śliwką)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śmietana Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować