Pomarańczowa babka piaskowa w lukrze cytrynowym

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Puszysta,mięciutka babka z aromatem pomarańczowym w lukrze to rozkosz dla podniebienia.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 sztuki jajek
    150 g drobnego cukru
    200 g mąki pszennej
    70 g mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    kilka kropel olejku pomarańczowego
    2 łyżki otartej skórki z cytryny i pomarańczy
    125 ml oleju
    Lukier:
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z pomarańczy
    7 łyżek skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa w lukrze cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.Następnie do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę przez ok.5 minut.Do ubitej masy dodać olej nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
    Na koniec dodać składniki suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
    Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut.W międzyczasie przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z cytryny.
    Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić na kratce. Jeszcze gorącą babkę polać lukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

0 (0 ocen)

Babka piaskowa

To może cię zainteresować