Puszysta,mięciutka babka z aromatem pomarańczowym w lukrze to rozkosz dla podniebienia.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 sztuki jajek
150 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropel olejku pomarańczowego
2 łyżki otartej skórki z cytryny i pomarańczy
125 ml oleju
Lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
7 łyżek skórki cytrynowej
Pomarańczowa babka piaskowa w lukrze cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.Następnie do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę przez ok.5 minut.Do ubitej masy dodać olej nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
Na koniec dodać składniki suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut.W międzyczasie przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z cytryny.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić na kratce. Jeszcze gorącą babkę polać lukrem .
Komentarze