Babka cytrynowa piaskowa

4.82 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Kto nie piecze? nie piekł? musi wypróbować ten przepis na moją wersję aromatycznej baby Wielkanocnej :) zachęcam!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na dużą babkę:

    - 4 jajka
    - 1 szklanka maki pszennej
    - 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl. cukru
    - 200 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
    - skórka otarta z cytryny
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.82 (196 ocen)

Babka cytrynowa piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić w rondelku-wystudzić. Jaja (całe) utrzeć z cukrem, dokładnie na pulchna masę jajeczną. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do jajek, miksować. Wlewać roztopiony tłuszcz. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz gęsta śmietanę, chwilkę ucierać. Przygotować formę - wysmarować tłuszczem i dokładnie oprószyć bułka tartą, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 60-65 minut. Gorącą wyjąć i poczekać do całkowitego wystudzenia, wyłożyć, oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować