Polski rosół z włoskim akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z porcji rosołowej i warzyw ugotować klarowny rosół,doprawić do swojego ulubionego smaku .
2.Filet drobiowy drobniutko posiekać,doprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań włoskich.
3.Z mąki,jajka,mleka,oleju i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować najcieniej jak to jest możliwe .Farsz mięsny formować w malutkie kuleczki i układać w odstępach na rozwałkowanym cieście ,po jednym rzędzie po szerokości ciasta,kilka centymetrów od brzegu.
4.Następnie przykryć farsz brzegiem ciasta ,dokładnie docisnąć i przy pomocy radełka wyciąć malutkie kluseczki.Gotować w osolonym wrzątku do 3 min od wypłynięcia ,odcedzić .
Podawać zalane gorącym rosołem .
Komentarze