SOS POLSKI

4.49 (154 ocen)

  • 20 min

Doskonały nie tylko do mięs

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jaja ugotowane na twardo
    2 łyżki utartego chrzanu
    2 pęczki szczypiorku
    pół pęczka natki pietruszki
    250 ml gęstej śmietany
    szczypta cukru pudru
    1 łyżeczka startej cebuli
    sok z cytryny (1,5-2 szt)
    sól do smaku,pieprz biały mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos polski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przetrzeć przez sito,wymieszać z sokiem cytrynowym,dodać śmietanę,drobno pokrojoną zieleninę i resztę składników,doprawić solą,pieprzem i odrobiną cukru pudru aby przełamać smak, wymieszać,na koniec dodać drobno posiekane białka.Jeszcze raz wymieszać.Odstawić do lodówki .
    Sos podawać do zimnych mięs.

Porady

Sos powinien mieć lekko kwaskowy i ostry smak z wyczuwalnym aromatem pietruszki. Soku z cytryny nie dajemy całego od razu,aby sos nie był za kwaśny. Sos świetnie smakuje nie tylko z mięsem,ja podaję z nim kotlety jaglane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Cytryna Szczypiorek Natka pietruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować