Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio pogoda nie sprzyja i łatwo o przeziębienie, a jak wiadomo rosół polski potrafi postawić na nogi nie jednego zdechlaka. Wiosenne przesilenie pewnie dało się i Wam we znaki. Do przygotowania rosołu użyłam Kurczaka Zagrodowego, dziś u mnie rosół w trochę innej wersji, bo nie ze swojskim makaronem tak jak zawsze, tylko podany z mięsnymi pierożkami. Taki rosół przygotowuje się znacznie dłużej, ale możecie mi wierzyć na słowo, smak wynagradza wszystko.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy
    1 kg szpondra wołowego
    4 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 korzeń małego selera
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łodygi selera naciowego
    2 białe cebule
    5 liści kapusty
    3 limonki - pominęłam
    3 laski cynamonu
    1 garść suszonych śliwek
    lubczyk, natka pietruszki do posypania
    klasyczne ciasto na pierogi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rosół polski z kurczaka zagrodowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.
    Piecz przez ok. 1 godz.
    Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.
    Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
    Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.
    Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki.
    Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
    Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.
    Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
    Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
    Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.
    Smacznego!!!
    Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy, postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.

Porady

U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować