Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

  • wyświetlono: 66 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostatnio pogoda nie sprzyja i łatwo o przeziębienie, a jak wiadomo rosół polski potrafi postawić na nogi nie jednego zdechlaka. Wiosenne przesilenie pewnie dało się i Wam we znaki. Do przygotowania rosołu użyłam Kurczaka Zagrodowego, dziś u mnie rosół w trochę innej wersji, bo nie ze swojskim makaronem tak jak zawsze, tylko podany z mięsnymi pierożkami. Taki rosół przygotowuje się znacznie dłużej, ale możecie mi wierzyć na słowo, smak wynagradza wszystko.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

1 Kurczak Zagrodowy
1 kg szpondra wołowego
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 korzeń małego selera
1 pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
2 białe cebule
5 liści kapusty
3 limonki - pominęłam
3 laski cynamonu
1 garść suszonych śliwek
lubczyk, natka pietruszki do posypania
klasyczne ciasto na pierogi

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

  • 1. Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.
    Piecz przez ok. 1 godz.
    Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.
    Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
    Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.
    Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki.
    Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
    Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.
    Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
    Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
    Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.
    Smacznego!!!
    Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy, postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.

Porady

U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka.
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiKurczakpierogi z mięsemrosółkuchnia polskarosół polski

Komentarze

Podobne przepisy

danie

Dodane przez: Babcia Tereska

ROSÓŁ Z KURY ROSOŁOWEJ

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem...

Delikatny rosół z perliczki

Dodane przez: ewaeu

Delikatny rosół z perliczki

Rosół z perliczki jest pycha.

Rosół z zacierkami

Dodane przez: justi2401

Rosół z zacierkami

Mój smak dzieciństwa, pamiętam...

Rosół z kurczaka z makaronem nitki.

Dodane przez: weronika63

Rosół z kurczaka z makaronem nitki

Rozgrzewający rosół ugotowany z...

Rosół z indyka

Dodane przez: beciiaaa

Rosół z indyka

Pyszny, rozgrzewający głównie jesienią...

Rosół z gęsi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z gęsi

Bardzo zdrowy i bardzo wyrazisty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE