Półkruche ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą, które robi się bardzo szybko i smakują nie tylko dzieciom.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g drobnego cukru do wypieków
    70 g cukru trzcinowego
    1 małe jajko
    120 g masła zimnego
    160 g mąki pszennej typ 450
    50 g masła orzechowego w proszku lub tradycyjnego (wtedy nie dodaje się mleka)
    8 łyżek mleka
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Pastylki czekoladowe lub kilka kostek czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Półkruche ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki i masło włożyć do misy i wyrobić na konsystencję piasku.
  • 2. Dodać resztę składników oprócz płatków czekoladowych i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie mocno gęste i klejące.
  • 3. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w każde ciastko wbić po kilka płatków czekoladowych.
  • 4. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 190° na funkcji góra – dół, piec około 20 – 25 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować