Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

4.49 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka przygotujecie w bardzo prosty sposób, bez zbędnych akcesoriów. Wystarczy z przygotowanego ciasta uformować kulki i rozgnieść je na blaszce. Krótko mówiąc: ciasteczka dziecinnie proste. Ciasteczka wykonał Miłosz (5 lat) z moją niewielką pomocą :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szkl. masła orzechowego (około 300 g)
    50 g masła
    0,5 szkl. brązowego cukru
    2 jajka
    150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy w misie miksera z masłem orzechowym i cukrem do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy.
  • Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 2. Mąkę przesiewamy do masy z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki i rozgniatamy każdą z nich dociskając ją do blaszki. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 ºC przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce.

Porady

Ciasteczka przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować