Żeberka w słodko-pikantnej marynacie

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienite żeberka zamarynowane w słodko-pikantnym sosie i upieczone. Takiej marynaty można użyć także do innych mięs przeznaczonych do pieczenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsnych żeberek
    sól
    pieprz
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    marynata:
    4 łyżki oleju
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżeczka sosu piri piri
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w słodko-pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje lub pozostawiamy w całości (ja miałam dwa kawałki, które pozostawiłam w całości). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Otrzymanym sosem pokrywamy mięso i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na ok. 12 godzin.
  • 2. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanny lekko skropionej olejem, na wierzchu układamy gałązki rozmarynu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Pieczemy 50-60 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata do mięs Mięso Żeberka Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować