Drobiowe skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie

4.9 (10 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To danie przypadnie do gustu osobom , które lubią połączenie smaków słodko - pikantnych . Wykonanie nie sprawia trudności , zrobimy je w zaledwie kilka chwil , a dostępne składniki to dodatkowy plus :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka
    Marynata :
    3 łyżki keczupu pikantnego
    3 łyżki sosu teriyaki
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 łyżki miodu - u mnie lipowy
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka pasty Harissa
    2 szczypty soli
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Drobiowe skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe skrzydełka w słodko - pikantnej marynacie 1. Składniki marynaty umieszczam w misce , mieszam .
    Skrzydełka dzielę na trzy części , lotki odkładam - nie będą potrzebne .
    Skrzydełka polewam przygotowanym sosem , mieszam , przekładam do naczynia do pieczenia , odstawiam na dwie godziny .
    Skrzydełka nakrywam , piekę godzinę w temperaturze 180 stopni , odkrywam , piekę jeszcze około 10 minut .

Porady

Tak przygotowane skrzydełka doskonale smakują z ryżem i surówką z lekkim dresingiem :) Tak przygotowanych skrzydełek nie powinny jeść małe dzieci i osoby chore , aby nie były pikantne trzeba pominąć pastę Harissa :) Lotki od skrzydełek możemy przeznaczyć do ugotowania bulionu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Miód Harissa Olej Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować