Podgrzybki w marynacie z octu winnego

2 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Marynata z octu winnego jest delikatniejsza niż ze zwykłego octu spirytusowego. Podgrzybki w takiej marynacie smakują wspaniale. W ten sposób można przygotować również inne grzyby leśne. A sezon grzybowy przed nami - pierwsze grzybki już się pokazują ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 700 g oczyszczonych podgrzybków
    sól
    zalewa:
    1 szklanka octu winnego z białego wina
    1,5 szklanki wody
    3 płaskie łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    15 ziaren ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
    4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Podgrzybki w marynacie z octu winnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone podgrzybki płuczemy, osączamy, wrzucamy na osolony wrzątek, zagotowujemy, gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i płuczemy, aby usunąć powstałą pianę. Zagotowujemy czystą wodę z solą, wkładamy grzyby i gotujemy 15-20 minut. Odcedzamy.
  • 2. Ugotowane grzyby układamy w słoikach napełniając je 2/3 wysokości. Składniki marynaty zagotowujemy i gotujemy 3-4 minuty. Gorącą zalewamy grzyby wkładając do słoików po kawałku liścia laurowego i po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować