pleśniak

5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybko znika

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    5 jajek
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    owoce-nektarynki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia, dodajemy zimne masło, siekamy razem, dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na pół, do 1 części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, chowamy do lodówki.
    1 część ciasta jasnego rozwałkowujemy, układamy w blaszce, nakłuwamy widelcem, nektarynki , ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Ubijamy białka z resztę cukru, białka rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pleśniak pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować