Pleśniak

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Jedno z moich ulubionych ciast. Chrupiące, nie za słodkie, lekko kwaskowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
    4 żółtka
    2 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli
    Piana z białek:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)
    2 łyżki gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić.

Porady

Zamiast dżemu (lub oprócz niego) można dodać do ciasta kwaskowe owoce - rabarbar, porzeczki, agrest itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować