1.Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, masło, zwykły cukier, proszek do pieczenia i żółtka energicznie zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Przekładamy do woreczka i chowamy w zamrażarce. Dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy jasną częścią ciasta (warto je rozwałkować na wielkość formy i po prostu do niej przełożyć. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Na ciasto wykładamy równomiernie dżem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubite białka wykładamy na dżem. Następnie wyjmujemy ciemne ciasto z zamrażarki i ścieramy je na dużych oczkach tarki, na wierzch, tak aby pokryć całą pianę. Ciasto pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Jeżeli czujesz, że ciasto jest zbyt sypkie, dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany.
Komentarze