PLEŚNIAK

4.98 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od bratowej. Ciasto wilgotne i bardzo kruche i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -5 żółtek
    -3 łyżki cukru
    -1 margaryna
    -2 łyżki smalcu
    -4 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 łyżka kakao

    -5 białek
    -1 szklanka cukru
    -1 budyń biały, albo różowy

    -1,5 kg.jabłek(startych na tarce)
    -garść tartej bułki
    -cukier z cynamonem

    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zmiksować żółtka z cukrem i tłuszczem. Przesiać mąkę, z proszkiem i zagnieść. Podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao i zagnieść. Jedną częścią ciasta wyłożyć blachę.25x42 (zakrytej ze wszystkich boków i posmarowanej, albo wyłożonej papierem do pieczenia.)
  • warstwa jabłek 2. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć starte na tarce ,albo pokrojone jabłka.Posypać cukrem z cynamonem.
  • kruszonka kakaowa 3. Pokruszyć na jabłka ciasto ciemne.
  • beza 4. Ubić białek ze szczyptą soli, potem cukrem. Do białek przesiać budyń i wymieszać. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  • kruszonka 5. Na górę pokruszyć ostatnie ciasto
  • PLEŚNIAK 6. Piec 40-50 min.w 175*. Po przestygnięciu, posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować