Pleśniak

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mam taki stary przepis w zeszycie na pleśniaka chyba sprzed 20 lat. Piekę go często, ale zawsze dodaję jeszcze coś od siebie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 3 szklanki mąki
    * 1 kostka margaryny
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 5 jajek
    * 3 łyżki cukru pudru do ciasta
    * opakowanie cukru wanilinowego
    * 2 łyżki kakao
    * dżem lub powidła (u mnie sprawdził się domowej roboty dżem porzeczkowy)
    * bakalie (rodzynki, suszona śliwka, orzechy)
    * 1 szklanka cukru do białek
    * łyżka śmietany do ciasta - opcjonalnie
    * 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku
    * cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzieliłam żółtka od białek.
    Mąkę przesiałam i połączyłam z margaryną, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami.
    Zagniotłam ciasto.

    Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam przesiane przez sitko kakao. Do tej ciemnej części ciasta dodałam łyżeczkę śmietany.
    Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki nie lodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej.

    Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki - dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

    W tym czasie ubiłam białka na sztywną pianę ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka. Na wierzch starłam trzeci jasny kawałek.
    Piekłam jeszcze 40 minut.

    Jak pleśniak wystygł posypałam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować