Placuszki bananowe

5 (194 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne placuszki, banany są bardzo wyraźnie zaakcentowane.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta proszku do pieczenia i soli
    1 jajo
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    konfitura jeżynowa
    banan
    listki mięty
    kilka jeżyn
    papier do osączania
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Banany obieram, ścieram na tarce, dodaje sok z cytryny, mieszam, dodaje jajko, obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sól, cukier, śmietanę,mieszam.
  • jk 2. Z powstałej masy na oleju smażę placki. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z konfiturą i bananami. Ozdabiam jeżynami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować