Placuszki bananowe na kefirze

4.39 (199 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są świetnym rozwiązaniem o każdej porze dnia.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
    1 duży kubek kefiru (400ml)
    2 jajka
    2 łyżki drobnego cukru
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 banany
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.39 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Śniadanie

Placuszki bananowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka , kefir oraz cukier miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w 0,5cm plastry.
    Do mąki dodajemy mieszankę z żółtkami, a następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Olej rozgrzewamy i nakładamy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i układamy po kilka plasterków banana. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować