Placki ziemniaczane nadziewane piersią z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne placki ziemniaczane urozmaiciłam filetem z kurczaka, okazały się strzałem w dziesiątkę mojej rodzinie bardzo posmakowały w takiej wersji. Do tego ulubione świeże warzywa i szybki obiad gotowy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki pszennej
    mała cebula
    łyżka śmietany 18%
    pieprz i sól
    jajko

    Dodatkowo:
    filet z kurczaka podwójny
    sól himalajska
    pieprz kolorowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane nadziewane piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach dodajemy śmietanę, jajko, przyprawy oraz mąkę, mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso z fileta myjemy i rozcinamy na cienkie płaty, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą oraz pieprzem. Podsmażamy kilka sekund z jednej oraz drugiej strony.
  • smażenie 3. Na drugiej patelni nalewamy olej i kładziemy 2 łyżki masy ziemniaczanej lekko rozpłaszczając kładziemy podsmażone kawałki mięsa i przykrywamy 2 łyżkami ciasta ziemniaczanego.
  • placek 4. Usmażony placek przekładamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
  • 5. Jeszcze gorące placki podajemy w towarzystwie świeżych warzyw lub jak kto woli z dowolnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować