Klasyczne placki ziemniaczane urozmaiciłam filetem z kurczaka, okazały się strzałem w dziesiątkę mojej rodzinie bardzo posmakowały w takiej wersji. Do tego ulubione świeże warzywa i szybki obiad gotowy.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
mała cebula
łyżka śmietany 18%
pieprz i sól
jajko
Dodatkowo:
filet z kurczaka podwójny
sól himalajska
pieprz kolorowy
olej do smażenia
Placki ziemniaczane nadziewane piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach dodajemy śmietanę, jajko, przyprawy oraz mąkę, mieszamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, mięso z fileta myjemy i rozcinamy na cienkie płaty, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą oraz pieprzem. Podsmażamy kilka sekund z jednej oraz drugiej strony.
3.Na drugiej patelni nalewamy olej i kładziemy 2 łyżki masy ziemniaczanej lekko rozpłaszczając kładziemy podsmażone kawałki mięsa i przykrywamy 2 łyżkami ciasta ziemniaczanego.
4.Usmażony placek przekładamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
5.Jeszcze gorące placki podajemy w towarzystwie świeżych warzyw lub jak kto woli z dowolnym sosem.
Komentarze