Placki ziemniaczane nadziewane mięsem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i sycące danie .Wyrazisty smak mięsa i chrupiące placki.Pychotka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    2 łyżki kaszy mannej
    2 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    600 g mięsa mielonego
    2 cebule
    5-7 ząbków czosnku
    ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    1/2 łyżki majeranku
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce. Odstawiam na 10 minut.
    W tym czasie obieram cebule,a następnie kroję w kostkę i smażę na patelni. W misce mieszam cebulę z mięsem, obranymi i przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą i 100 ml zimnej wody i majerankiem. Wyrabiam przez chwilę.Następnie
    ziemniaki odsączam z nadmiaru wody i łączę ze skrobią, która została na dnie miski. Dodaję mąkę, skrobię i jajka i mieszam.
    Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam warstwę ziemniaków w formie placków, na każdy z nich mięso w podobnej ilości i znowu porcję ziemniaków. Zmniejszam gaz, placek ma się dobrze wysmażyć ale nie spalić. Po 4mi nutach odwracam każdy na drugą stronę i smażę ponownie. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować