Placki ziemniaczane nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce. Odstawiam na 10 minut.
W tym czasie obieram cebule,a następnie kroję w kostkę i smażę na patelni. W misce mieszam cebulę z mięsem, obranymi i przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą i 100 ml zimnej wody i majerankiem. Wyrabiam przez chwilę.Następnie
ziemniaki odsączam z nadmiaru wody i łączę ze skrobią, która została na dnie miski. Dodaję mąkę, skrobię i jajka i mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam warstwę ziemniaków w formie placków, na każdy z nich mięso w podobnej ilości i znowu porcję ziemniaków. Zmniejszam gaz, placek ma się dobrze wysmażyć ale nie spalić. Po 4mi nutach odwracam każdy na drugą stronę i smażę ponownie. Smacznego.
Komentarze