Przepis na bardzo smaczny i sycący, a jednocześnie prosty obiad, który praktycznie robi się sam. Aromatyczne ćwiartki z kurczaka z chrupiącą skórką, do tego talarki ziemniaczane. Mięso i dodatek do drugiego dania w jednym :)
1 godz. 20 min
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-3 duże ćwiartki z kurczaka
-1 opakowanie przyprawy curry
-po 1 łyżce: papryki słodkiej, suszonego tymianku, przyprawy do kurczaka
-po 1 łyżeczce: soli i czosnku granulowanego
-3 łyżki oleju+do smażenia
Pieczony kurczak z ziemniaczkami curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Od strony skóry robimy kilka nacięć nożem. Wrzucamy do miski. Wsypujemy paprykę słodką, tymianek, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami (także pod skórą). Miskę z mięsem zawijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy na oleju po 3 minuty z każdej strony i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, lekko podlewając tłuszczem od smażenia.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w talarki, wrzucamy do miski. Wsypujemy curry oraz sól. Wlewamy 3 łyżki oleju. Potrząsając miską dokładnie łączymy ziemniaki z przyprawami.
3.Ziemniaki układamy dookoła i na mięsie. Całość pieczemy przez około 70 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Komentarze