Placki z siekaną wątróbką i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

To szybkie i sycące danie – wątróbka w sosie własnym z dodatkiem cebuli i jabłka. Danie smakuje z ciemnym ziarnistym pieczywem i kiszonym ogórkiem.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    15 dag wątróbki drobiowej
    8 dużych łyżek mąki
    2 jajka
    1 szklanka 2% mleka
    1 cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Placki z siekaną wątróbką i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę dobrze wymoczyć, następnie dobrze osączyć na sitku. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, przyprawę, sól do smaku i pieprz oraz żółtka. Wymieszać ciasto – jest gęste. Białka ubić, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Do ciasta dodać natkę pietruszki, posiekaną cebulę i wątróbkę – delikatnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, formować placki. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku. Placki podawać na ciepło z dowolną sałatką lub na zimno z ostrym ketchupem.

Porady

1.danie można podać ze świeżym ogórkiem lub pomidorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować