Placki z siekaną wątróbką i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wątróbkę dobrze wymoczyć, następnie dobrze osączyć na sitku. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, przyprawę, sól do smaku i pieprz oraz żółtka. Wymieszać ciasto – jest gęste. Białka ubić, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Do ciasta dodać natkę pietruszki, posiekaną cebulę i wątróbkę – delikatnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, formować placki. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku. Placki podawać na ciepło z dowolną sałatką lub na zimno z ostrym ketchupem.
Porady
1.danie można podać ze świeżym ogórkiem lub pomidorkiem.
Komentarze