Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i schabem z natką pietruszki

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki pieczony kurczak jest bardzo smaczny. Farsz dobrze pasuje do mięsa kurczaka. Można podać na ciepło jak i na zimno.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

duży kurczak ok. 2 kg
łyżka oleju rzepakowego
łyżka słodkiej czerwonej papryki
łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
sól

400 g wątróbki drobiowej
2 kotlety schabowe bez kości ok. 400 g
2 łyżki masła
łyżeczka cukru
pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej
2 małe jajka
pieprz czarny świeżo mielony
1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony kurczak faszerowany wątróbką i schabem z natką pietruszki

  • 1. Kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Umieścić w dużym garnku lub misce w solance. Łyżka soli na litr wody. Pozostawić tak na 2 godziny. Po wyjęciu osączyć i osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć z wierzchu i w środku słodką papryką i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

    Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oraz czysty, osuszony schab przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki również przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą, cukier, masło, sól i dokładnie wyrobić.

    Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka i przy pomocy wykałaczek zamknąć kurczaka. Nogi związać bawełnianym sznurkiem.

    Kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - 1kg mięsa to 1 godzina pieczenia.
    Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby kurczak ładnie się przyrumienił.

    Jeśli pozostał farsz, to przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika razem z kurczakiem. Piec ok. 40 min. Jest to doskonały dodatek do pieczywa.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkaKurczakschabnatka pietruszkipieczony kurczakwątróbka drobiowakurczak pieczonyfaszerowany kurczakkurczak faszerowanykurczak pieczony faszerowanyzapiekana wątróbka i schab

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KingaM4444

Roladki z piersi kurczaka z natką pietruszki

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

PLACKI Z CUKINII

Dodane przez: magdzia44448

PLACUSZKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Pomysł na tani i smaczny obiad...

Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki

Dodane przez: Violetka76

Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką...

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste...

Devolay z natką pietruszki

Dodane przez: bella81

Devolay z natką pietruszki

Jak fachowo się zwija devolaye...

pieczona kaczka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Przepis na polskiego, nadziewanego...

Mielone z natką pietruszki i papryką

Dodane przez: justi2401

Mielone z natką pietruszki i papryką

Dodatek papryki konserwowej nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE