Placki z cukinii z mąką żytnią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jejku jak ja kocham ten stan kiedy na działce cukinię mam, uwielbiam cukinię pod każdą postacią a jak jest u was z tym warzywem? Cukinia nadaje się dla małych i dużych ma bardzo wiele składników odżywczych jak również witamin jest lekkostrawna, więc nikomu nie zaszkodzi.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1045 kg cukinii w całości,

    1,5 łyżeczki soli drobnej,

    2 jajka rozmiar M,

    1 średnia cebula,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    4 łyżki z górką mąki żytniej typ 720,

    2 łyżki śmietany 18 %,

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii z mąką żytnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Świeżą młodą cukinię dokładnie umyć i osuszyć następnie odciąć końce, przygotowaną cukinię pokroić na mniejsze części a następnie całą jeśli młoda to z pestkami i skórką zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i pozostawić do czasu aż puści soki
  • placki 2. Jak już nasolona cukinia ładnie puściła soki wtedy za pomocą rąk ją odcisnąć lub używając ściereczki. Do odciśniętej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę, pieprz oraz dodać śmietanę i pokrojoną w drobniejszą kostkę cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników
  • placki 3. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni lekko go rozgrzać a następnie nakładać po łyżce ciasta z cukinii i na wolnym ogniu smażyć placki z obu stron na złoty kolor ( jeżeli komuś ciasto wydaje się za rzadkie można dodać mąki ja już po prostu mam wyczucie jak smażyć aby się nie rozpadały, broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • placki 4. Usmażone placki nie wchłaniają dużo tłuszczu a to za sprawą dodanej śmietany, moje placuszki podałam z kwaśną śmietaną 18 % ponieważ tak uwielbia moja rodzinka. Porcja składników jest na dwie osoby, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć składniki. Placki wyszły tak delikatne i mięciutkie aż rozpływały się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować