Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    300g cukinii
    50 ml mleka
    50g masła
    2 jajka
    100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
    1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
    1 łyżeczka suszonego koperku
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.
    W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
    Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem.
    (Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść.)
    Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Babeczki wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

babeczki na słono

To może cię zainteresować