Placki warzywne z piwem i mąką żytnią

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki z cukinii i marchewki w wersji dla dorosłych oraz dietetycznej formie przygotowania, gdyż placki pieczone są na patelni bez dodatku tłuszczu. Danie niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, a efekt smakowy naprawdę mile zaskakuje.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (łącznie 490 g)
    2 nieduże obrane marchewki (łącznie 170 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    7 – 8 łyżek mąki żytniej typ 720
    2 łyżki oleju lub oliwy
    2 jajka
    ½ szklanki jasnego piwa
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki mielonego kminku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Piwa Placki Przystawki

Placki warzywne z piwem i mąką żytnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki warzywne z piwem i mąką żytnią 1. Cukinię oraz marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę, koperek oraz wszystkie przyprawy. Wlać piwo, olej/oliwę i sos sojowy, wbić jajka i wsypać mąkę. Składniki dokładnie wymieszać.
  • Placki warzywne z piwem i mąką żytnią 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy i piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 32 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować