Placki z cukinii w wersji wytrawnej

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne placki z dodatkiem sera feta i wedliny.Dzięki tym dodatkom nie są mdle,są pycha.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cukinie lub kabaczki (spore)
    Kostka sera feta 270g
    ok. 250g wędliny
    Mąka ok.6 pełnych łyżek
    2 jajka
    Pól dużej cebuli lub jedna mała
    3 ząbki czosnku
    Garść posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko Wędliny Przekąski

Placki z cukinii w wersji wytrawnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukinii w wersji wytrawnej 1. Cukinie lub kabaczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach wygnieść dłonią aby puściły sok. Cukinie odcisnąć z nadmiaru soku, dodać mąki tyle ile potrzebuje masa (zależy to od wilgotności cukinii i jej ilości) ,powinna być lekko gęsta, aby placki nie rozpadały się podczas smażenia. Dodać pokuszony ser feta cienko pokrojoną wędlinę (ja akurat dodałam krakowską suchą drobiową),jajka ,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą cebulę. Doprawić do smaku pierzem i solą (jeśli jest konieczność, bo ser feta już jest słony).Formować łyżką placki i kłaść na patelnię na rozgrzany olej .Smażyć z obu stron na rumiano na małym ogniu. Smacznego!

Porady

Można zrobić tylko z serem feta w wersji wegetariańskiej ale z wędliną są przepyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Kabaczek Sery Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować