Przepyszne placki z dodatkiem sera feta i wedliny.Dzięki tym dodatkom nie są mdle,są pycha.
25 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże cukinie lub kabaczki (spore)
Kostka sera feta 270g
ok. 250g wędliny
Mąka ok.6 pełnych łyżek
2 jajka
Pól dużej cebuli lub jedna mała
3 ząbki czosnku
Garść posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Placki z cukinii w wersji wytrawnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie lub kabaczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach wygnieść dłonią aby puściły sok. Cukinie odcisnąć z nadmiaru soku, dodać mąki tyle ile potrzebuje masa (zależy to od wilgotności cukinii i jej ilości) ,powinna być lekko gęsta, aby placki nie rozpadały się podczas smażenia. Dodać pokuszony ser feta cienko pokrojoną wędlinę (ja akurat dodałam krakowską suchą drobiową),jajka ,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą cebulę. Doprawić do smaku pierzem i solą (jeśli jest konieczność, bo ser feta już jest słony).Formować łyżką placki i kłaść na patelnię na rozgrzany olej .Smażyć z obu stron na rumiano na małym ogniu. Smacznego!
Porady
Można zrobić tylko z serem feta w wersji wegetariańskiej ale z wędliną są przepyszne.
Komentarze