Placki z cukinii

5 (167 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obowiązkowo co roku robię placki z cukinii. Smażę je podobnie jak placki ziemniaczane. Czasami dodaję jakiś inny składnik, ale pierwsze placuszki są tylko z cukinii.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2-3 nieduże cukinie
    * 1 jajko
    * 1 cebula
    * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    * 1/3 łyżeczki sody
    * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok.
    Specjalnie zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe.
    Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.
    Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku.
    Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor.
    Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować