Placki warzywne z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie - pieczone placki z warzywami, podane z sosem tzatziki.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 4 sztuki
    Cukinia - 1 średnia
    Marchewka - 2 sztuki
    Cebula - 2 sztuki
    Czosnek - 2 ząbki
    Mąka pszenna - 3 łyżki
    Jajko - 2 sztuki
    Olej - 2 łyżki
    Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy

    Sos:
    Jogurt naturalny gęsty - 100g
    Ogórek - 1szt
    Czosnek - 1 ząbek
    Sól - szczypta
    Świeża mięta - 3 listki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki warzywne z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki warzywne z piekarnika 1. Sos:
    Ogórka ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i posiekaną miętę. Sos wstawiamy do lodówki.

    Placki:
    Cukinię ścieramy na drobne wiórka. Odciskamy nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i ziemniaki ścieramy. Mieszamy z jajkiem, mąką i olejem. Doprawiamy.

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Muszą być dość płaskie.
    Z tej porcji wyszły mi 2 blachy placków.
  • Placki warzywne z piekarnika 2. Placki pieczemy z termoobiegiem 20 minut w 180 stopniach i kolejne 20 minut w 160 stopniach.

    Upieczone placki podajemy z sosem.

Porady

Mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową np. ryżową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować