Placki warzywne z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Ogórka ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i posiekaną miętę. Sos wstawiamy do lodówki.
Placki:
Cukinię ścieramy na drobne wiórka. Odciskamy nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i ziemniaki ścieramy. Mieszamy z jajkiem, mąką i olejem. Doprawiamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Muszą być dość płaskie.
Z tej porcji wyszły mi 2 blachy placków.
2.Placki pieczemy z termoobiegiem 20 minut w 180 stopniach i kolejne 20 minut w 160 stopniach.
Upieczone placki podajemy z sosem.
Porady
Mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową np. ryżową.
Komentarze