Placek z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny placek z rabarbarem i kruszonką. Prosty przepis, a efekt gwarantowany.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g cukru( najlepiej drobnego)
    60 g masła
    1 paczuszka cukru wanilinowego
    3 jajka
    100 ml jogurtu naturalnego
    150 g kwaśnego mleka
    (Zamiast jogurtu i kwaśnego mleka można użyć maślanki)
    270 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku
    0,5 łyżeczki sody
    500 g rabarbaru

    Na kruszonkę:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru
    1 paczuszka cukru wanilinowego
    75 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Placek z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny mieć jednakową temperaturę( temperaturę pokojową).
    2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko i przetrzeć ewentualne grudki.
    3. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puch. Pojedynczo dodawać jajka i ciągle ucierać.
    4. Mąkę, jogurt i kwaśne mleko na przemian dodawać do ciasta, już nie ucierać, tylko delikatnie zamieszać, do połączenia składników.
    5. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki.
    5. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki i rozłożyć na cieście.
    6. Kruszonka:
    Mąkę, cukier, cukier wanilionowy i masło szybko zagnieść. Następnie rozdrabniać w dłoniach i sypać po rabarbarze i cieście. W temperaturze 170 stopni piec 45-50 minut na złoty kolor.

Porady

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować