Muffinki z rabarbarem i kruszonką

4.92 (178 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W sezonie nie może u mnie zabraknąć wypieków z rabarbarem. Uwielbiam go pod każdą postacią. Polecam te babeczki gdyż robi się je bardzo szybko a smakują naprawdę wyśmienicie. Polubią je i dzieci i dorośli.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki:

    2 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 łyżki cukru

    szczypta soli

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 jajko

    1 szkl mleka

    1/2 szkl oleju


    2-3 łodygi rabarbaru


    Kruszonka:

    30g zimnego masła

    3 łyżki cukru

    60 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.92 (178 ocen)

Muffinki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki).

    Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.


    Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki.


    Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.

Porady

Miałam wysokie foremki na muffinki i wyszło mi 8 szt. Standardowych rozmiarów muffinków powinno wyjść ok 12 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować