placek drożdżowy z rabarbarem

4.48 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

jedno z moich ulubionych ciast czyli drożdżowe, dziś jako że juz sie pojawił to z rabarbarem. Przepis na dużą blachę 25x36 cm

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ziarenka z polowy laski wanilii
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 całe jajka
    3 żółtka
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżka miękkiego masła
    4-4,5 szklanek mąki pszennej
    szczypta soli
    rodzynki
    rabarbar
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)
  • 4. Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

ciasto można zrobić też w dwóch keksówkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować