Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie wilgotne ciasto. Polecam wszystkim :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
    4 jajka
    1 szkl cukru
    150 gr masła
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    50 gr masła
    4-5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa)

    400-500 gr rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące)
    3 łyżki mąki do obtoczenia rabarbaru
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !

    Masło dzielimy na 4 części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki.
    Do 50 gr masła dajemy mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki.
  • 2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące.
  • 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.
    Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
  • 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.
    Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę.
    Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować