Pizza ze śmietankowym sosem i salami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na pizzę ochotę mam zawsze. Tym razem zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu śmietankowy na bazie creme fraiche. Do tego dwa rodzaje sera, wyrazisty cheddar i śmietankowa mozzarella. Całości dopełnia niezastąpiona salami i czerwona cebula.
Pizza ta jest mięciutka i puszysta , ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto
    500 g mąki (najlepiej 00)
    2,5 dag drożdży
    3 łyżki oliwy z oliwek
    300 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Na sos:
    200 creme fraishe
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka oregano
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz

    Dodatki:
    200 g sera cheddar
    150 g sera mozzarella
    1 00 g salami
    1 czerwona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza ze śmietankowym sosem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie Ciasto rozciągnąć w koło o średnicy 43-45 cm pozostawiając grubsze brzegi.
    Creme fraishe wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem obficie posmarować ciasto oprócz brzegów. Oba sery zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, serem posypać miejsce na pizzy gdzie posmarowano sosem. Następnie wyłożyć salami oraz posypać pokrojoną w półkrążki cebulą.
    Piec w nagrzanym do 250 s.t piekarniku. Jeżeli pieczemy na blaszce będzie to trwało 17-20 minut, jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizzę tylko 12 do 15 minut. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie masz dostępu do mąki 00 zrób z 650 też wyjdzie. Nie masz gdzie kupić creme fraiche, zakwaś dzień wcześniej słodką śmietankę 30% łyżeczką kwaśnej śmietany i zostaw w ciepłym miejscu aby zgęstniała

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować