Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego.
Zwijane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować koncentratem , ułożyć plasterki szynki oraz pokrojone w paseczki pomidory. Posypać oregano i startym serem, zwinąć rulon.
Ciasto pociąć na ok 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Komentarze