Zwijane pizzerinki

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szkl mąki pszennej

    op. drożdży instant

    płaska łyżeczka cukru i soli

    jajko

    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 szkl ciepłego mleka

    Nadzienie:

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    200 g startego żółtego sera

    9 plastrów szynki

    3 pomidorki suszone

    oregano
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zwijane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować koncentratem , ułożyć plasterki szynki oraz pokrojone w paseczki pomidory. Posypać oregano i startym serem, zwinąć rulon.

    Ciasto pociąć na ok 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


    Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Drożdże Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować