REKLAMA

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

wyświetlono: 26649 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz została moją pizzą numer jeden:). Jest pyszna! Gruszka, orzechy i gorgonzola doskonale do siebie pasują, polecam przetestować to trio również na pizzy.

opublikowany: 16.03.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    1 duża gruszka
    50g gorgonzoli
    50g mozarelli
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki śmietany 18%
    pieprz
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
  • 2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE