Pizza na kalafiorowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszna pizza bez glutenu i bez maki. Sklada sie z samych zdrowych skladnikow przez co jest to wspanialy sposob na przemycenie wartosci odzywczych dzieciom. Polecam, jest przepyszna i na pewno bedzie stalym elementem kazdej mojej imprezy. Idealna dla diabetykow i alergikow.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód do pizzy:
    średniego rozmiaru kalafior
    jajko
    pół szklanki seru typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) - starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
    płaska łyżeczka bazylii
    płaska łyżeczka oregano
    szczypta soli i pieprzu


    Składniki na sos pomidorowy:
    puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
    mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    łyżeczka oregano
    łyżeczka bazylii
    sól i pieprz do smaku
    łyżka oleju rzepakowego do smażenia


    Dodatki do pizzy:
    czerwona cebula
    boczek (pokrojony w kostkę, lekko podsmażony)
    mozzarella
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pizza

Pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, smażyć z cebulą 2-3 minuty, po czym wlać na patelnię pomidory z puszki. Dodać zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdzić smak - ewentualnie dodać cukru/przypraw wedle własnego gustu.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Kalafor podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniać w malakserze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na durszlaku wyłożyć gazę / tetrową ściereczkę i na nią wsypać kalafior. Docisnąć go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.
    Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
  • 3. Pieczenie:
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go olejem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryć papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy*, wysypać tartą mozzarellę, wyłożyć cebulę i boczek. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować