Pizza na kalafiorowym spodzie

  • wyświetlono: 597 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszna pizza bez glutenu i bez maki. Sklada sie z samych zdrowych skladnikow przez co jest to wspanialy sposob na przemycenie wartosci odzywczych dzieciom. Polecam, jest przepyszna i na pewno bedzie stalym elementem kazdej mojej imprezy. Idealna dla diabetykow i alergikow.

kasia_m86
  • 90min

Składniki

Składniki na spód do pizzy:
średniego rozmiaru kalafior
jajko
pół szklanki seru typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) - starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
płaska łyżeczka bazylii
płaska łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu


Składniki na sos pomidorowy:
puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju rzepakowego do smażenia


Dodatki do pizzy:
czerwona cebula
boczek (pokrojony w kostkę, lekko podsmażony)
mozzarella
parmezan

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza na kalafiorowym spodzie

  • 1. Przygotowanie sosu:
    Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, smażyć z cebulą 2-3 minuty, po czym wlać na patelnię pomidory z puszki. Dodać zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdzić smak - ewentualnie dodać cukru/przypraw wedle własnego gustu.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Kalafor podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniać w malakserze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na durszlaku wyłożyć gazę / tetrową ściereczkę i na nią wsypać kalafior. Docisnąć go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.
    Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
  • 3. Pieczenie:
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go olejem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryć papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy*, wysypać tartą mozzarellę, wyłożyć cebulę i boczek. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataurodzinykalafiorpizzaimprezana imprezęimieninybezpizza z kalafiorapizza na kalafiorowym spodzie

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza na żytnim spodzie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pizza na żytnim spodzie

Pizzę, tym razem upiekłam na spodzie...

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Dodane przez: Gregorhspeed

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Czasami uwielbiamy fast foody...pizzę,...

Pizza na ryżowym spodzie

Dodane przez: afrodyta

Pizza na ryżowym spodzie.

... z boczkiem i cukinią. Kreatywna,...

pizza

Dodane przez: izaa_a

pizza na chrupiącym spodzie

przepis jest na dużą blachę taką...

Pizza na grubym spodzie

Dodane przez: JoannaG

Pizza na grubym spodzie

Moja siostra wpadła do mnie i...

domowa pizza

Dodane przez: Ania79

Domowa pizza na cienkim spodzie

Pyszna,chrupiąca pizza na cienkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE