Ciasto na pizzę- bez mleka

  • wyświetlono: 4457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto na pizzę zawsze robiłam z mlekiem, najpierw była na samym mleku- wychodziło raczej grube ciasto, później pół na pół z wodą, a wczoraj spróbowałam tylko na wodzie. Posmakowało nam, więc będzie teraz częściej u nas gościło.

_DSC1395
  • 120min

Składniki

Na 3 pizze o śr. ok 30cm

750g mąki pszennej
450 ml przegotowanej letniej wody
18g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)

Passata:
150g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
10dkg sera mozzarella

Dodatki:
Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pizzę- bez mleka

  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
  • Passata2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki.
    Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach.
    Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
  • Pizzę posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Porady

Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamozzarellapizzaprzekąskawłoska

Komentarze

Podobne przepisy

image-27wni7w

Dodane przez: monika016

Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania)

Lubicie lasagne, włoskie makarony?...

Pizza na ziemniaczanym cieście

Dodane przez: dorota w

Pizza na ziemniaczanym cieście

Pyszna odmiana tradycyjnej pizzy,...

Pizza na kruchym cieście

Dodane przez: alaaa

Pizza na kruchym cieście

Pizza nie zawsze musi być na cieście...

Pizza  na cienkim cieście

Dodane przez: Dzidziunia

Pizza na cienkim cieście

Pizze piekę już wiele lat, to moj...

pizza na cienkim ciescie

Dodane przez: dusiowa

Pizza na cienkim cieście

Domowa pizza na cienkim cieście...

zawsze się udaje

Dodane przez: ANECIK1980

Pizza z przepisu na ciasto M. Gessler

Przeglądając strony internetowe...