Tęczowa pizza na kalafiorowym spodzie

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Inna propozycja tradycyjnego drożdżowego spodu - równie smaczna.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • SPÓD:

    1 średni kalafior
    100 g startego sera żółtego
    2 jaja
    1/4 łyżeczki soli
    1 duży ząbek czosnku
    1 płaska łyżeczka oregano
    1 płaska łyżeczka bazylii


    PONADTO:

    6 łyżek passaty pomidorowej
    100 g startego sera żółtego
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 pomarańczowej papryki
    1/2 zielonej papryki
    kilka różyczek brokuła
    garść kukurydzy konserwowej
    kilka pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Tęczowa pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora wypłukać, podzielić na różyczki.
    Zblendować drobniutko w rozdrabniaczu.
    Włożyć na 5 minut do mikrofalówki, na najwyższej mocy. Przestudzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Do rozdrobnionego kalafiora dodać przyprawy, starty ser żółty oraz jajka i dokładnie wyrobić masę.
    Blaszkę 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masę kalafiorową rozłożyć w blaszce, wyrównać.
    Podpiec 15 minut w 200 stopniach.
    Podpieczony spód kalafiorowy posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem.
    Brokuła lekko podgotować, kukurydzę odsączyć, papryki i cebulę pokroić w kosteczkę, pomidorki przekroić na połówki.
    Warzywa układać obok siebie pasami wzdłuż dłuższego boku blaszki.
    Gotową pizzę zapiec kolejne 15 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować