Pizza na kalafiorowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wariacja na temat pizzy zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasta kalafiorowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • podstawowy:
    mała główka kalafiora (500-600g)
    25 dag mięsa mielonego, u mnie dziczyzna
    1-2 papryki czerwone
    papryczka chili

    podstawowy dodatkowy:
    10 dag żółtego sera, najlepiej parmezan

    składniki robocze:
    1-2 jajka
    opcjonalnie łyżka mąki
    zgnieciony ząbek czosnku
    sól morska
    pół łyżeczki bazylii suszonej
    pół łyżeczki suszonego oregano
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    cebula
    łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    chili
    miód
    opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny

    dekoracja
    oliwka czarna
    natka pietruszki
    papryka czerwona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzenia spodu:
    Kalafiora dzielimy na różyczki. Miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym. Następnie przekładamy do materiałowego woreczka i mocno odciskamy nadmiar wody. Odciśniętego kalafiora mieszamy z serem, jajkiem, czosnkiem, solą, bazylią, oregano, pieprzem. Masa powinna przypominać swoją konsystencją puree. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę mąki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koło lub prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C 20-30 minut, aż kolor będzie złotobrązowy.
  • 2. Mięso mielone rumienimy na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy 10- 15 minut na mocnym ogniu, aż mięso ładnie zbrązowieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • 3. Pasta paprykowa: Paprykę i chili stawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie papryki wkładamy na 10-15 minut do foliowego woreczka. Papryki obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym i miodem, cytryną.
  • 4. Podpieczony spód kalafiorowy smarujemy pastą paprykową, posypujemy uduszonym mięsem mielonym. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki oliwkę i kawałki czerwonej papryki, Przed podaniem ozdabiamy zieleniną.

Porady

Do obłożenia pizzy można użyć ulubionych składników np. pomidorów, pieczarek, oliwek, szynki salami, wedle własnego smaku i wyobraźni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować