Pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzenia spodu:
Kalafiora dzielimy na różyczki. Miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym. Następnie przekładamy do materiałowego woreczka i mocno odciskamy nadmiar wody. Odciśniętego kalafiora mieszamy z serem, jajkiem, czosnkiem, solą, bazylią, oregano, pieprzem. Masa powinna przypominać swoją konsystencją puree. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę mąki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koło lub prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C 20-30 minut, aż kolor będzie złotobrązowy.
2.Mięso mielone rumienimy na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy 10- 15 minut na mocnym ogniu, aż mięso ładnie zbrązowieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
3.Pasta paprykowa: Paprykę i chili stawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie papryki wkładamy na 10-15 minut do foliowego woreczka. Papryki obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym i miodem, cytryną.
4.Podpieczony spód kalafiorowy smarujemy pastą paprykową, posypujemy uduszonym mięsem mielonym. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki oliwkę i kawałki czerwonej papryki, Przed podaniem ozdabiamy zieleniną.
Porady
Do obłożenia pizzy można użyć ulubionych składników np. pomidorów, pieczarek, oliwek, szynki salami, wedle własnego smaku i wyobraźni.
Komentarze