PIZZA BIANCA - czyli bez sosu pomidorowego. Wyrazisty smak serów z dodatkiem słodkiej kukurydzy to idealne połączenie smaków.
2 godz.
Składniki:
NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI (na 1 pizzę )
ok. 50 g mozzarelli
ok. 50 g sera gorgonzola
ok. 50 g sera gouda lub Emental
ok. 50g lekko wędzonego żółtego sera lub sera pleśniowego (wg uznania)
(wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery)
garść kukurydzy z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Pizza 4 sery z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
2.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 2500°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sery pokrojone w kosteczkę, a następnie posyp kukurydzą. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą (uwaga! sery sąą słone). Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
Piecz przez ok.15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Komentarze