PIZZA 4 SERY z KUKURYDZĄ

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

PIZZA BIANCA - czyli bez sosu pomidorowego. Wyrazisty smak serów z dodatkiem słodkiej kukurydzy to idealne połączenie smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
     
    DODATKI (na 1 pizzę )
    ok. 50 g mozzarelli
    ok. 50 g sera gorgonzola
    ok. 50 g sera gouda lub Emental
    ok. 50g lekko wędzonego żółtego sera lub sera pleśniowego (wg uznania)
    (wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery)
    garść kukurydzy z puszki
    1 łyżka oliwy z oliwek
     sól
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza 4 sery z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 2500°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sery pokrojone w kosteczkę, a następnie posyp kukurydzą. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą (uwaga! sery sąą słone). Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Kukurydza konserwowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować